Stowarzyszenie Innowatorów Wsi zaprasza do udziału w projekcie pt. „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”, w ramach którego prowadzony jest ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Ideą konkursu jest połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tychże dań, realizowanych przez Szefów Kuchni młodego pokolenia.
Celem przedsięwzięcia jest współzawodnictwo między tradycyjnymi przepisami dań na bazie mięsa drobiowego, a nowoczesną odsłoną tych samych dań, ale wykonanych przez Szefa Kuchni.
Etapy konkursu:
Wojewódzki:
Zadanie konkursowe polega na zgłoszeniu/zaprezentowaniu aktywności Kół oraz zaproponowaniu regionalnych dań opartych na zawartości mięsa drobiowego, propozycji wyzwania dla Szefa kuchni oraz miejsca realizacji nagrania. Komisja wyłoni 16 Kół (po jednym z każdego województwa), które wezmą udział w drugim – ogólnopolskim etapie konkursu.
Ogólnopolski:
Ogłoszenie wyników etapu ogólnopolskiego nastąpi do dnia 15 lutego 2023 roku.
Dla Laureatów Konkursu (etap ogólnopolski) przewidziane są nagrody rzeczowe, przyznane przez Stowarzyszenie:
I miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 6.000,00 zł brutto;
II miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 4.500,00 zł brutto;
III miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 2.500,00 zł brutto.
Dla członków zgłoszonych do konkursu Kół, które będą laureatami oraz finalistami Konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe: książka kucharska „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Tom I ZIMA”.
Zgłoszenia należy wysyłać w formie elektronicznej do 20 listopada 2022 roku na stronie: https://przezpokolenia.pl/ (UWAGA! jedno województwo może reprezentować maksymalnie 30 KGW).
Więcej informacji oraz regulamin konkursu można znaleźć na stronie przezpokolenia.pl, w zakładce „Regulamin”