Stowarzyszenie Innowatorów Wsi zaprasza do udziału w projekcie pt. „Z mięsem drobiowym przez pokolenia”, w ramach którego prowadzony jest ogólnopolski konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Ideą konkursu jest połączenie tradycyjnych przepisów kultywowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z nowoczesnymi aranżacjami tychże dań, realizowanych przez Szefów Kuchni młodego pokolenia.

Celem przedsięwzięcia jest współzawodnictwo między tradycyjnymi przepisami dań na bazie mięsa drobiowego, a nowoczesną odsłoną tych samych dań, ale wykonanych przez Szefa Kuchni.

Etapy konkursu:

Wojewódzki:

Zadanie konkursowe polega na zgłoszeniu/zaprezentowaniu aktywności Kół oraz zaproponowaniu regionalnych dań opartych na zawartości mięsa drobiowego, propozycji wyzwania dla Szefa kuchni oraz miejsca realizacji nagrania. Komisja wyłoni 16 Kół (po jednym z każdego województwa), które wezmą udział w drugim – ogólnopolskim etapie konkursu.

Ogólnopolski:

  • etap 1. zorganizowanie (z każdym Kołem osobno) nagrania filmu obejmującego przygotowanie zgłoszonych przez KGW potraw, przygotowanie nowoczesnej aranżacji tych dań przez Szefa kuchni oraz próbę realizacji przez Szefa kuchni wyzwania zaproponowanego w zgłoszeniu przez każde z Kół -finalistów w miejscu wskazanym przez KGW w formularzu zgłoszeniowym. Następnie, nagrane filmy zostaną opublikowane na dedykowanym kanale na portalu YouTube.

 

  • etap 2.  polega na udziale reprezentantów każdego z Kół zakwalifikowanego do tego etapu Konkursu w filmie, o którym mowa powyżej, w celu propagowania lokalnych tradycji kulinarnych
    i zaprezentowaniu się w sposób atrakcyjny dla widza oraz promocji tego filmu wśród swoich sympatyków w celu osiągnięcia możliwie największej liczby udostępnień oraz odsłon (wyświetleń) filmu.

 

Ogłoszenie wyników etapu ogólnopolskiego nastąpi do dnia 15 lutego 2023 roku.

Dla Laureatów Konkursu (etap ogólnopolski) przewidziane są nagrody rzeczowe, przyznane przez Stowarzyszenie:

I miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 6.000,00 zł brutto;

II miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 4.500,00 zł brutto;

III miejsce — nagroda rzeczowa o wartości 2.500,00 zł brutto.

Dla członków zgłoszonych do konkursu Kół, które będą laureatami oraz finalistami Konkursu przewidziane są nagrody rzeczowe: książka kucharska „Z mięsem drobiowym przez pokolenia – Tom I ZIMA”.

 Zgłoszenia należy wysyłać w formie elektronicznej do 20 listopada 2022 roku na stronie: https://przezpokolenia.pl/ (UWAGA! jedno województwo może reprezentować maksymalnie 30 KGW).

Więcej informacji oraz regulamin konkursu można znaleźć na stronie przezpokolenia.pl, w zakładce „Regulamin”

Skip to content